Agbar acull el gran senyor de la nit 20/01/2021
El duc (Bubo bubo) és un rapinyaire nocturn que, de bec a cua, mesura entre 58 i 76 cm i, d'ala a ala, entre 131 i 188 cm. El seu pes oscil·la entre els 1,22 i els 4,6 kg i és el mussol més gran del món. Es distribueix per tota Euràsia, des de la Península Ibèrica fins a les illes del nord del Japó i des de l'Orient mitjà fins a Sibèria i la Península Escandinava. És un depredador formidable que s’alimenta d'una gran varietat de preses: mamífers de mida mitjana i petita -conills, rates, eriçons, etc.- i ocells -com coloms i gavians per exemple- en el cas de Catalunya.
Es troba ben repartit pels sectors muntanyencs del territori català -Alt Pirineu a banda- però és rar o, fins i tot, absent a les principals planes (plana de Lleida, plana de Vic, plana empordanesa, Camp de Tarragona, etc.). Per bastir el niu utilitza penya-segats naturals -terrestres o marins- i té també especial atracció per les pedreres. En els llocs amb molt poca freqüència humana pot niar a terra.
El seu cicle reproductor és llarg. El zel comença ben d’hora i hom pot escoltar el seu cant potent i bisil·làbic des de finals d’octubre fins a mitjans de febrer. La posta la fan a mitjans de febrer i els polls no abandonen el niu fins a finals d’abril o principis de maig. Solen tenir entre 1 i 3 pollets per niuada i el més normal en són 2.
Necessita territoris grans i es veu afectat negativament per algunes estructures (línies de mitja i baixa tensió, autopistes, tanques, cables, aerogeneradors, etc.) i activitats humanes (caça furtiva tot i ser protegida per la llei).
A la comarca del Maresme es va donar per extingit quan el 1978 es va caçar, el que semblava l’últim, al massís del Montnegre. Anys més tard vas ser redescobert com a nidificant al anys noranta, gràcies al treballs de camp duts a terme per la realització de l’”Atles dels ocells del Maresme” publicat el 2005. Actualment el nombre de parelles a la comarca oscil·la entre 4 i 9 i una de les parelles més regulars té el territori en una de les estacions depuradores d'aigües residuals.
L'udol del duc, profund, potent i misteriós, forma part del paisatge sonor dels capvespres i nits hivernals al Maresme...que per molts anys en podem gaudir!
Autors: Enric Badosa i Pere Alzina
Imatges del duc a la depuradora del Maresme
Video: Enric Badosa