Compte amb la taxonomia: el cas de gavià argentat. 14/03/2020
La taxonomia és una branca de la biologia que se n'encarrega d'anomenar, descriure i classificar els organismes vius. Encara que històricament els criteris que s'usaven eren bàsicament de tipus morfològics i de distribució geogràfica, actualment es tenen en compte, sobretot, els resultats de les anàlisis d'ADN. No costa gaire imaginar, per tant, que la taxonomia és una ciència en constant desenvolupament i revisió i, en el cas concret dels ocells, una mica convulsa en els últims anys.
Fixem-nos en el cas del gavià argentat de potes grogues (Larus michahellis) que és, com ja sabeu, el gavià més comú en tot l'àmbit BiObserva. Quan vaig iniciar-me en el món dels ocells a començaments dels 80, a la meva primera guia de camp el gavià més comú a l'estat espanyol era el gavià argentat (Larus argentatus). Alguns anys més tard, aquell mateix gavià va passar a anomenar-se gavià argentat de potes grogues (Larus cachinnans) i actualment, encara que el nom comú es manté, el científic passa a ser Larus michahellis. Per si no en teníem prou, resulta que encara hi ha un Larus argentatus (gavià argentat de potes roses, costa atlàntica europea, Illes Britàniques i Escandinàvia) i un Larus cachinnans (gavià caspi, Europa de l'est i Àsia central) amb la qual cosa ja tenim un terreny abonat per a la confusió.
I deveu estar pensant: i per què tot això ara? Doncs perquè analitzant les observacions generades al 2019 hem vist un grapat de cites de Larus argentatus a llocs on aquesta espècie està considerada, actualment, una raresa. Es tracta, per tant, d'errors d'identificació? La resposta és sí però amb atenuants. Si feu servir materials de consulta antics per als vostres censos probablement en fareu més, d'errors d'aquest tipus. Actualitzeu les vostres guies de camp i recordeu consultar l'apartat de la web ESPÈCIES OBJECTIU.
Bon birding!!