Els ocells, els llocs i les èpoques de l'any 27/07/2018
El principiant que s'aficiona a l'ornitologia de sobte es troba amb un munt d'espècies que intentarà identificar i mirarà a la guia “quina au s'assembla més a la que estic observant”. No obstant això, cal tenir en compte dos factors previs: la distribució geogràfica de l'espècie i les èpoques en la qual es presenta a la regió on estem observant.
Si creiem veure una oreneta comuna o una oreneta cuablanca a l'hivern possiblement sigui un error. En aquesta època l'única espècie d'oreneta a Espanya que podem trobar és el roquerol, encara que molt ocasionalment també apareix alguna oreneta comuna despistada, amb poques probabilitats de supervivència. Encara més rar, de fet impossible, és veure a l'hivern un rossinyol, un oriol, un cuaenlairat o una tórtora europea. També passa el mateix a l'estiu, quan mai observarem una titella o un tord alaroig, espècies que només apareixen a l'hivern o en migració en les nostres latituds.
A part de l'època, també és important la distribució geogràfica de l'ocell, per exemple, és impossible observar pinsà blau o colom canari cuafosc a la Península donat que són espècies que únicament trobem a Canàries.
Haurem, doncs, de consultar la guia de camp i comprovar en el mapa de distribució geogràfica si té sentit observar aquest ocell en aquest lloc i època de l'any. Les guies sempre mostren en colors diferents la distribució segons el moment d'aparició de l'au. Com a exemple, aquí teniu la distribució geogràfica del lluer, un ocell que el principiant pot confondre amb el gafarró, espècie molt comuna.
Suposem que estic a Extremadura en el mes de juliol i observo un petit ocell que em fa dubtar entre el lluer i el gafarró. Quina espècie és? I suposem que tinc el mateix dubte però l'observació està tenint lloc en el mateix lloc al gener. Quina espècie és?
En el primer cas és un gafarró sense cap dubte ja que el lluer no està present a l'estiu a Extremadura. No obstant això, aquesta mateixa observació a l'hivern sí que pot correspondre a qualsevol de les dues espècies donat que el gafarró pot trobar-se a tota la Península a l'hivern.
Puc haver vist un àguila pomerània a València?
Una garsa a Menorca?
Un mosquiter comú el desembre en La Palma de Gran Canària?
Una piula dels arbres el juliol al Pirineu aragonès?
També una piula dels arbres el juliol a Sevilla?
Una altra piula dels arbres a l'abril a Sevilla? I a Zamora? O a Galícia? O a Bilbao?
Què tal un cuaenlairat a Alacant al juny? I al desembre?
Difícil? No us desanimeu! Encara que us sembli impossible, amb la pràctica continuada i recordant mirar els mapes de distribució de les espècies en la guia de camp, arribareu a saber automàticament les èpoques en les quals pots veure la major part d'ocells en la teva localitat. Això sí, tingueu paciència, normalment no tindreu aquesta pràctica abans de dos o tres anys, quan has vist diverses vegades el cicle estacional de les aus.