Els ocells en temps de de pandèmia 29/03/2021
Durant la fase de confinament domiciliari de l'any passat, l'Institut Català d'Ornitologia va aprofitar per avaluar com una situació tan excepcional afectava el comportament dels ocells. A través d'un projecte de ciència ciutadana anomenat #joemquedoacasa es va demanar als voluntaris que fessin llistes dels ocells que es podien observar des dels seus balcons o terrasses situats en ciutats silencioses.
Uns 400 voluntaris de l'ICO van recopilar més de 126.000 registres que es van comparar, posteriorment, tant amb les dades obtingudes en anys anteriors en situació, lògicament, de no confinament com també amb els obtinguts en ambients naturals. En contra de la percepció generalitzada que el confinament havia fet augmentar el nombre d'ocells en els nostres pobles i ciutats, el que va passar realment va ser que van modificar el seu comportament.
Els resultats obtinguts per a 16 espècies no migradores i comunes en entorns urbans van demostrar que el seu comportament es va assemblar moltíssim al que es podia esperar d'aquestes mateixes espècies en el medi natural, és a dir: els ocells urbans durant el confinament van estar més actius per cantar i buscar aliment a primeres hores del matí de la mateixa manera que passa amb els seus parents que viuen en plena natura. La causa d'aquest canvi d'hàbits s'atribueix a la davallada de la contaminació acústica, factor que suposa un greu impacte per a la salut dels ocells així com per a la de les persones que vivim en aquestes condicions d'estrès acústic.
Un cop més cal destacar l'extrema vàlua de projectes de ciència ciutadana com BiObserva o Ornitho, en aquest cas, per avaluar en temps real les diferents afectacions sobre la fauna derivades, directament o indirectament, de l'activitat humana. Aquest estudi es va publicar a la prestigiosa revista The Royal Society Publishing (ENLLAÇ ARTÍCLE) i els seus resultats van ser difosos àmpliament a través d'una notícia a la televisió pública catalana TV3 (ENLLAÇ NOTÍCIA).